談話会 The Many Facets of Chaos

2011年   12月 6日 16時 30分 ~ 2011年   12月 6日 17時 30分
北大理学部 5号館201室
James. A. Yorke (University of Maryland)

数学談話会・第17回DCSセミナー

Prof. James A. Yorke (University of Maryland) 一般講演会

Title: The Many Facets of Chaos

Chaos is a concept with many facets or aspects. It has many several definitions that emphasize different aspects of chaos. None is complete.
My talk will illustrate how focusing on different aspects of chaos leads us in different directions and results in a fuller understanding of chaos.

Biographical Information
He is perhaps best known to the general public for coining the mathematical term “chaos” with T. Y. Li in a 1975 paper entitled “Period Three Implies Chaos”. “Chaos” is a mathematical concept in non-linear dynamics for systems that vary according to precise deterministic laws but appear to behave in random fashion. The University’s chaos research group, one of the best in the world. The objective of his chaos research is to describe those robust properties that are common in the dynamics of physical, biological, and chemical systems.  Sometimes the phenomena can be described using rigorous mathematics, and sometimes only phenomenological descriptions can be obtained from intensive numerical studies. Most often, the research is a blend of numerical and rigorous techniques.
Today he holds the title of Distinguished University Professor and also is a member of the Mathematics and Physics Departments.
Professor Yorke’s current research projects range from chaos theory and weather prediction and genome research to the population dynamics of the HIV/AIDS
epidemic.

Poster(PDF)

,