数論幾何学セミナー: Ordinary locus of certain PEL-type Shimura varieites

2013年   8月 12日 10時 00分 ~ 2013年   8月 12日 16時 00分
北海道大学理学部3号館413
CHIA-FU YU (Institute of Mathematics, Academia Sinica)

Starting with a PEL datum, we can formulate (a few variants of) moduli spaces of PEL-type.  The generic fiber of these moduli spaces are unions of Shimura varieties of PEL-type.  Consdier these moduli spaces in positive characteristic we like to know whether the ordinary locus is non-empty, and if so whether it is a Zariski open and dense set.  This question has been solved by T. Wedhorn for good reduction cases, where he also introduced the notion of \mu-ordinarity to order to remedy the problem of emptiness of ordinary points.  We will discuss the situation in the bad reduction but only limit ourselves to the naive ordinarity.  We plan to discuss methods to handle some related problems and to construct ordinary abelian varieties with the prescribed additional structures.  While time permits, We also discuss the density of the ordinary locus in the Hilbert-Siegel moduli spaces.