数論幾何学セミナー:  Riemann-Roch theorem for logarithmic schemes

2013年   10月 10日 10時 00分 ~ 2013年   10月 10日 16時 00分
北海道大学理学部3号館413
萩原 啓 博士研究員

The Riemann-Roch theorem is a fundamental tool for the computation of  cohomological invariants of algebraic varieties or complex manifolds, and plays an essential role in various fields of mathematics, such as complex analysis, algebraic geometry and number theory.

In the fifties this theorem is reformulated and generalised by Grothendieck in terms of K-groups, and even now many mathematicians yield lots of variants, together with a wide range of applications.

In this talk, we survey speaker's research on a generalisation of the theorem to logarithmic varieties (in the sense of Fontaine-Illusie-Kato) formulated by using a log-geometric variant of K-groups - a Kummer etale K-group, and give its application to number theory.