応用特異点論ラボ・セミナー:The cut locus of a Randers rotational surfaces of revolution(Rattanasak, HAMA 氏:キングモンクット工科大学ラートクラバン校))

2018年   6月 21日 16時 30分 ~ 2018年   6月 21日 18時 00分
北海道大学理学部3号館210号室

タイトル:

Abstract: We study the cut locus on a Randers rotational surface of revolution. Our Randers rotational metric is the a special case of Finsler metric constructed from navigation data by Zermelo’s navigation technique. We show how the cut locus of a Randers rotational case can be obtained from the cut locus in Riemannian case, under some curvature assumptions. We also give some examples in the case that the curvature is non-monotone along a meridian of the surface of revolution.