特別講義:Logarithmic vector fields: stability and free divisors

2014年   5月 12日 15時 00分 ~ 2014年   5月 12日 17時 00分
理学部4号館 4-501
Alexandru Dimca (University of Nice Sophia Antipolis)

Abstract: We investigate the sheaf $T$ of logarithmic vector fields along a singular plane curve $C$ defined by an equation $f(x,y,z)=0$ in the projective plane.
The degrees of syzygies involving the partial derivatives $f_x,f_y$ and $f_z$ of $f$ are related to the stability of the rank two vector bundle $T$ and the freeness of the divisor $C$.