波動セミナー: Global well-posedness for the Kawahara equation with low regularity data

2011年   12月 6日 14時 45分 ~ 2011年   12月 6日 16時 15分
北大理学部3号館205室
加藤 孝盛 (京都大学大学院理学研究科)

In this talk, we consider the well-posedness for the Cauchy problem of the Kawahara equation which is one of fifth order KdV type equations. Firstly, we establish the local well-posedness for $s \geq -2$ by a variant of the Fourier restriction norm method. This result is optimal in some sense.

Secondly, we extend the local-in-time solutions to the global ones by the I-method. Note that it is difficult to apply the I-method to the modified Bourgain space. Then we establish the sharp bilinear refinement to overcome this difficulty. The main topic of this talk is the proof of the almost conservation laws for the modified Bourgain space, which is the key estimate in the I-method.