数論幾何学セミナー:Somekawa’s K-groups and Voevodsky’s Hom groups.(2)

2012年   4月 19日 14時 00分 ~ 2012年   4月 19日 16時 00分
北海道大学理学部3号館413
山崎 隆雄(東北大学)

We will survey on a recent result of Bruno Kahn and myself on Milnor $K$-groups attached to semi-abelian varieties (so-called Somekawa $K$-group). We interpret Somekawa $K$-group in terms of the tensor product in Voevodsky's category of motives. While Somekawa's definition is based on Weil reciprocity, Voevodsky's category is based on homotopy invariance. We also explain its relation to algebraic cycles.