数論幾何学セミナー: Vanishing theorems for torsion automorphic sheaves (1)

2012年   7月 17日 10時 00分 ~ 2012年   7月 17日 12時 00分
北海道大学理学部3号館413
Kai-wen Lan

I will explain my joint work with Junecue Suh on when and why the cohomology of Shimura varieties (with coefficients in integral lattices in algebraic representations of the associated reductive groups) has no torsion, based on certain vanishing theorems we have proved. I will review the background material in the geometric theory of modular forms, and explain the main ideas.