数論幾何学セミナー: Bruhat-Tits Buildings and G-isocrystals

2012年   7月 27日 10時 00分 ~ 2012年   7月 27日 12時 00分
北海道大学理学部3号館210
Marc-Hubert Nicole (Aix-Marseille II (Luminy))

Abstract: Let G be a connected reductive group defined over Q_p. The set of crystals contained in a given G-isocrystal is viewed from a Bruhat-Tits building-theoretic vantage point as a kind of tubular neighborhood of a skeleton characterized by a minimality property arising from metric space theory. We shall relate this set to special fibers of Shimura varieties which motivated its study, and recall background material for both buildings and isocrystals. This is joint work with Christophe Cornut (IMJ).