幾何学コロキウム:Finsler metrics on sphere of constant flag curvature(Sorin Sabau 氏,東海大学札幌)

2018年   6月 29日 16時 30分 ~   18時 00分
理学部3号館3-204室
Sorin Sabau 氏(東海大学札幌)

Abstract:
We show how Zoll metrics of positive Gauss curvature induces a Finsler metric of constant flag curvature K=1 on the 2-dimensional sphere. We also show how to introduce local coordinates on the manifold of geodesics of a sphere endowed with Zoll metric and write down explicitly the induced Finsler fundamental function. Our study shows that the manifold of geodesics of a Zoll metric with positive Gauss curvatures naturally inherits a Finsler structure of constant flag curvature K=1.

,